Porady

ZASADY UŁATWIAJĄCE OGRANICZENIE JEDZENIA

1. Zasada 20 minut.

Na każdy spożywany posiłek powinno przeznaczyć się minimum 20 minut. Sygnały sytości, wysyłane za pośrednictwem hormonów przewodu pokarmowego oraz receptorów reagujących na rozciąganie, znajdujących się w ścianie żołądka, potrzebują od 15 do 20 minut, aby dotrzeć do mózgu. Plusem powolnego jedzenia jest fakt, że nie mamy ochoty na dokładkę, a posiłki spożywane wolniej sprawiają większą przyjemność.

2. Używaj mniejszych talerzy.

Porcja jedzenia będzie wyglądała na większą, gdy podamy ją na mniejszym talerzu.

3. Rezygnuj z jednej ósmej każdego posiłku.

4. Rozmień apetyt na drobne.

Mniej więcej na pół godziny przed planowanym posiłkiem wypij szklankę wody, soku owocowego, warzywnego lub zjedz niewielką przekąskę w postaci marchewki, banana, garść winogron lub orzechów.

5. Nigdy nie rób zakupów, gdy jesteś głodny.

Zakupy rób po posiłku lub przekąsce, aby w ten sposób uchronić się przed kupowaniem zbyt dużych ilości jedzenia.

6. Nasyć się zupą, sałatką lub owocem.

Jest to tzw teoria gęstości energii, odnoszącej się do względnej liczny kalorii w danej ilości jedzenia. Pokarmy o małej gęstości energii (warzywa, owoce) zawierają dużo wody, błonnika, powietrze i mało kalorii. Takich pokarmów można jeść więcej, dzięki czemu czujemy się mniej głodni i bardziej nasyceni, niż jeżeli dostarczymy organizmowi taką samą liczbę kalorii w postaci pokarmów o większej gęstości energetycznej.

7. Spożywaj posiłki, co 3-4 godziny.

Długie przerwy między posiłkami czy też zbyt mała ilośc posiłków w ciągu dnia np. tylko 2 powoduje rozregulowanie metabolizmu i ukierunkowanie go na tzw kumulacje tkanki tłuszczowej. W momencie, gdy doprowadzimy do odczuwania dużego głodu zjemy więcej, niż jeżeli będziemy jeść częściej, a mniej.

8. Jedz śniadanie w 30 minut po wstaniu.

Jeśli je opuścisz (lub opóźnisz), staniesz się ospała albo rozdrażniona. Winny temu jest niski poziom cukru we krwi wywołujący głód. Ten ostatni wyzwala produkcję kortyzolu hormonu stresu, który sprzyja zamianie zjadanych w ciągu dnia kalorii w tkankę tłuszczową i, niestety, wzmaga apetyt na słodycze. Opuszczanie śniadań sprzyja atakom wieczornego obżarstwa.

9. Pij dużo wody.

Dzienne minimum to 8 do 12 szklanek. Każda reakcja enzymatyczna w naszym organizmie może przebiegać wyłącznie w środowisku wody jeśli jest jej za mało, tempo metabolizmu i produkcja energii gwałtownie się obniża. Musimy pamiętać o tym, że bardzo łatwo jest pomylić pragnienie z głodem. Pijąc wodę, rzadziej sięgniemy po ciastko. Picie 2 l wody dziennie sprzyja odchudzaniu, ale ten zwyczaj nie powinien nas zwalniać z wybierania pokarmów bogatych w wodę: warzyw, owoców. Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition pokazują, że kobiety otyłe w wieku od 20 do 60 lat, które zwiększyły spożycie warzyw i owoców, zjadały mniej kalorii, były szybciej syte po posiłkach, a także traciły więcej na wadze od tych, które wyłącznie piły dużo wody.

Odpowiednie łączenie grup żywności jest doskonałym sposobem na
uregulowanie masy ciała.

GRUPA 1: białka (mięso,drób,sery,jaja,mleko,orzechy)są trawione w środowisku kwaśnym a ich trawienie przebiega powoli

GRUPA 2: węglowodany (ziarna,pieczywo,makaron,płatki,mąka,ciastka, warzywa bogate w skrobię:ziemniaki, kukurydza) trawione w środowisku zasadowym, są trawione szybko i wymagają do tego procesu zupełnie innych enzymów niż białka. Kiedy jemy jednocześnie produkty z gr 1 i 2 enzymy i soki trawienne wydzielane w celu ich rozłożenia działają na siebie antagonistycznie i neutralizują się nawzajem. W rezultacie pokarm nie zostaje należycie strawiony, zalega w jelitach powodując zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, zgagę złe przyswajanie składników pokarmowych.

GRUPA 3: warzywa korzeniowe, warzywa o niskiej zawartości skrobi, nasiona, zioła, oleje z nasion. Można łączyć z gr 1 i 2!!!

GRUPA 4: owoce, należy je jeść osobno, nie wolno łączyć z żadną grupą!!!

A ZATEM: NIE JEDZ PRODUKTÓW Z GR 1 I Z GR 2 PODCZAS JEDNEGO POSIŁKU, ŻYWNOŚĆ Z GR 3 MOŻNA JEŚĆ ZARÓWNO Z GR 1 JAK I GR 2, A GR 4 ZAWSZE OSOBNO!!!

Prawidłowe polączenia:

  • same owoce
  • ziarna z warzywami
  • makarony z warzywami
  • nasiona roślin strączkowych z warzywami
  • ryby lub mięso z warzywami
  • nasiona roślin strączkowych z ziarnami.

Produkty zalecane o niskim indeksie glikemicznym:

  • Produkty mleczne: twaróg chudy, kefir, maślanki, jogurt naturalny, serek wiejski, serki homogenizowane, jogurty owocowe i pitne
  • Produkty zbożowe: pieczywo razowe pełnoziarniste, chleb pumpernikiel, żytni razowy, chleb sojowy, chleb jęczmienny( z całymi ziarnami), wafle ryżowe, chleb chrupki, otręby pszenne, kasza jęczmienna pęcak, kasza gryczana
  • Owoce: jabłka, suszone morele, suszone figi, jeżyny, jagody, wiśnie, czereśnie, grejpfruty, kiwi, owoce cytrusowe, brzoskwinie, gruszki, maliny, truskawki,
  • Warzywa: szparagi, karczochy, bakłażany, brokuły, brukselka, marchew, kapusta, kalafior, seler naciowy, cukinia, ogórki, koper, pomidory, rzodkiewka, szpinak, botwina, rzeżucha, papryka, groch, burak ćwikłowy, grzyby, cebula, fasolka szparagowa, soczewica, fasola czerwona
  • Chude mięso: cielęcina, wieprzowina, drób, chude kiełbasy: żywiecka sucha, myśliwska sucha, kabanosy, krakowska sucha, chude wędliny drobiowe, ryby np.: dorsz, pstrąg, śledź, makrela, sola, panga, mintaj
  • Napoje: woda, herbata: zielona, czerwona, ziołowe, mleko, sok pomidorowy, sok jabłkowy, z marchwi, ananasowy, grejpfrutowy, pomarańczowy

Zdrowe tłuszcze:

  • Oliwki
  • Orzechy
  • Nasiona
  • Awokado
  • Oleje z powyższych
  • Pstrąg
  • Łosoś
  • Makrela
  • Śledź

Niezdrowe tłuszcze:

  • Masła
  • Pełnotłuszczowe produkty nabiałowe
  • Twarde margaryny

PIROLAM Szampon p/łupież.Wit.A+E 150ml

Wskazania: Pirolam szampon skutecznie likwiduje przyczyny i objawy łupieżu. Właściwości: Pirolam szampon jest wysokiej jakości produktem zawiera...
19,90 zł

Zobacz opis

Nurofen dla dzieci Forte truskawk.zaw.100m

Wskazania: gorączka różnego pochodzenia (także w przebiegu zakażeń wirusowych, w przebiegu odczynu poszczepiennego). Bóle r&oacu...
19,90 zł

Zobacz opis

Prostaceum tabl. 60 tabl.

Właściwości:PROSTACEUM zawiera wyciągi roślinne z wierzbownicy drobnokwiatowej, pestek dyni, palmy sabalowej oraz ekstrakt z liści pokrzywy.Wyciągi...
Wyprzedaż 32,50 zł

Zobacz opis

Przy zamówneniu powyżej 399 zł