Len mielony produkowany jest ze starannie wyselekcjonowanej odmiany lnu złocistego, bogatego w substancje śluzowe oraz błonnik:
- błonnik korzystnie wpływa na metabolizm tłuszczów w organizmie, prawidłową przemianę materii oraz powoduje uczucie sytości,
- substancje śluzowe osłaniają przewód pokarmowy.
Len mielony wpływa korzystnie na pracę żołądka i regularną pracę jelit oraz ułatwia trawienie.
Podwójnie odolejony, o obniżonej wartości energetycznej.
Łatwo przyswajalny do natychmiastowego spożycia.
Sposób przygotowania w zależności od potrzeb:
1) Do bezpośredniego spożycia na ciepło – 1 łyżeczkę lnu zalać ¾ szklanki gorącej wody lub mleka; mieszać energicznie ok. 1 min. do uzyskania lekko zagęszczonej konsystencji, spożywać od razu po przestudzeniu
2) Do przyrządzania zup i sosów zamiast mąki – len rozrobić z niewielką ilością wody, sosu lub zupy; dodać do potrawy, zagotować.
3) Zrównoważona i zróżnicowana dieta oraz zdrowy styl życia są podstawą zapewnienia prawidłowego funkcjonowania organizmu.